Mensenrechten in dialoog & moskeebezoek op 9 & 10 december

Op vrijdag 9 december 2016 organiseert de IWW een dialoog. Op zaterdag 10 december volgt een excursie naar de Marokkaanse moskee in Ede.

16-12-1-p-tamimi-arab-400x600Inleider op vrijdagavond is dr. P. Tamimi Arab, die onlangs gepromoveerd is over de ruimte voor Islamitische gebedshuizen in Nederland met speciale aandacht voor de al of niet acceptatie van luidsprekers voor de oproep tot gebed. De heer Tamimi Arab werd in 1983 geboren in Isfahan (Iran) en groeide op in Amsterdam. Hij is nu universitair docent religiestudies aan de Universiteit Utrecht. Gespreksleider is Jack Bogers.

Ter gelegenheid van de Dag van de Rechten van de Mens stelt de IWW de vraag aan de orde wat de grondwet betekent voor de vrijheid van godsdienst, in het bijzonder voor de Islam in al zijn verscheidenheid. Is het klokgelui van een kerk wat anders dan de oproep tot het Islamitisch gebed met behulp van luidsprekers? Mag een niqaab in Nederland? Wie moet zich aanpassen aan wie en waar blijven dan Mensenrechten? Dit zijn actuele vragen nu er aan de ene kant angst is voor islamiseren en aan de andere kant  onverdraagzaamheid. Soms doet zich ineens volkswoede voor en lijkt zelfs de veiligheid in het geding. Dan is er kennelijk geen ruimte meer voor minderheden en wordt het misschien “oppleuren”. Dit stelt ons gezamenlijk voor de vraag, hoe zowel Moslims als niet-Moslims moeten zorgen, dat Moslims in de huidige situatie tot hun recht komen en tegelijk binnen grenzen blijven en niet anderen bruuskeren.

Programma vrijdag 9 december in wijkhuis De Nude, Kortestraat 2, Wageningen:

19:00 Ontvangst met koffie en thee;
19:30 Welkomstwoord door de voorzitter IWW;
19:45 Voordracht door dr. P. Tamimi Arab;
20.15 Muzikaal intermezzo;
20.30 Pauze;
21.00 Discussie;
21.30 Sluiting.

ZATERDAG 10 december BEZOEK MOSKEE

Vervolgens is er een bezoek op zaterdag 10 december om 15.00 uur aan de Marokkaanse Moskee (Peppelensteeg 1-b) in Ede als concrete uitingsvorm van de integratie op het punt van de architectuur van gebedshuizen. Ook komt de vraag aan de orde of een moskee al of niet in de Nederlandse samenleving past. Een mogelijk antwoord is dat een pluriforme samenleving een moskee een mooie plek en een mooi gebouw gunt. Er kan gecarpoold worden vanaf wijkhuis de Nude.

Dit totaalprogramma organiseert de IWW in het kader van de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.

Voor vragen kunt u mailen of bellen met Jaap Schouls
Jaap Schouls 0317-420173 E-mail: schouls@planet.nl
Mustafa Çelik 06 49 62 92 90 E-mail: m.celik@solidez.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s